Sinunkaupat syksyn kanssa

5.10.2018

Useiden ihmisten lempivuodenaika on kevät. Minulle se on levotonta aikaa. Pidän syksystä enemmän. Kevät on uuden elämän ihmettä, mutta myös liikaa kesän odotusta, pettymystä, kun se ei vielä tullutkaan, kärsimättömyyttä olla jo suloisissa suvitunnelmissa. Ja sitten kun Pohjolan lyhyt kesä vihdoin hemmottelee meitä, menetyksen pelko hiipii mieleen. Yritän napata kesästä kaiken talteen, mutta se on kuin liukas saippua, joka lipsahtaa kourastani ennen aikojaan. Mutta syksy, ah, ihana syksy!

 

 

Mikä energia onkaan sen väreissä, vinkuvissa tuulissa, vaahtopäisissä aalloissa. Odotus on poissa. On helpompi olla läsnä itsessään syksyllä. Ei ole kiirettä talven pakkasiin tai lyhyisiin päiviin. Voi tehdä sinunkaupat syksyn kanssa. Tässä ja nyt riittää.

 

Vuodenajat tarjoilevat meille erilaisia lahjoja. Silloin kun ihminen vielä eli lähempänä luontoa, kunnioitimme sitä ja sopeuduimme enemmän. Rytmitimme päivämme ja työmme eri tavalla. Sen jälkeen, kun aloimme kuvitella liikoja itsestämme, vieraannuimme luonnon kiertokulusta ja ostimme kellouden idean. Elämä muuttui enemmän suorittamiseksi, tehtävästä toiseen siirtymiseksi, tehokkuuden tavoitteluksi ja tärkeisiin rooleihin pukeutumiseksi. Alkaa kuitenkin näyttää siltä, että kiihkeän suorittamisen arvostus on murenemassa. Moni kaipaa yksinkertaisempaa elämää. Siinä, missä olemme yrittäneet maksimoida hyvinvointia, onkin käynyt ilmeiseksi, ettei jatkuva kasvu ja yhä lujempaa juokseminen lisää onnellisuutta. Sen sijaan hyvä suhde luontoon ja toisiin ihmisiin tuottaa meille parempaa elämää.

 

 

 

Jos olisi kolme asiaa, joista syksy minua muistuttaa, mitä ne olisivat? Yksi on havahtuminen siihen, mitä luonnossa tapahtuu. Nyt. Syksy herättelee kaikki aistit: tarjoilee virkistäviä värikylpyjä, puhaltaa pois eiliset ja huomiset, vaatii näkemään, kuulemaan, haistamaan ja maistamaan enemmän, olemaan enemmän läsnä. Syksy muistuttaa, että ihmisen parhaat tankkauspaikat löytyvät luonnosta. Säällä kuin säällä. Kaikki koiran omistajat tietävät tämän.

Toiseksi syksy muistuttaa virkistävien aikalisien merkityksestä. Sen sijaan, että antaisin yhä kiihtyvän kollektiivisen vauhdin temmata itseni mukaansa, on viisaampaa sirotella hengähdyshetkiä tehtävien väliin. Vaatii harjoittelua, mutta on sen arvoista. Tietoinen hengittäminen, ajatusten kirkastaminen, edellisestä irti päästäminen ennen seuraavaan siirtymistä, helpottaa ruuhkaa korvien välissä.

 

Kolmas syksyn lahja on uusien aloitusten kutsut. Juuri nyt syntyvät hyvät päätökset terveemmästä ruokavaliosta, uusista kunto-ohjelmista ja kulttuuririentojen sirottelusta loppuvuoden kalenteriin. Meille, jotka ahneesti hamuaisimme kaiken tämän kerralla, lahjoittakoon syksy vielä ymmärryksen siitä, paljonko juuri nyt on riittävästi.

 

Anja Kulovesi

Kiireenkesyttäjä, tietokirjailija, kiihkeästi tulevaisuuteen kurkottaja

 

Motto: Be inspired to inspire.

 

Lue myös Anja Kuloveden blogi:

https://www.samp.fi/tyohyvinvointi/aikamatkalla

 

Anjan tähän mennessä ilmestyneet kirjat kiireaiheesta: 

  • Kiireenkesyttäjä - avain hyvään elämään, yhdessä Anna-Liisa Niemelän kanssa. 2018, readme.fi

  • Tuumasta toimeen. Muutospeli, yhdessä Kirsi Virkkusen kanssa. 2013, Sun Innovations

  • Työtä rakkaudella. Ikkunoita työn tulevaisuuteen. 2012, Sun Innovations

  • Miten työskentelen fiksummin - ei kovemmin. Eväitä esimiehelle. 2009, Yrityskirjat

  • Kesytä kiire! 2007, Avain

  • Kiireenkesyttäjän käsikirja, 2004, Sun Innovations

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now