15 vuotta kiireenkesytystä

9.11.2018

Työelämän kiireestä alkoi tulla vakituinen kumppanini joskus 90-luvulla. Deadlinet tiukkenivat. Tilanteet muuttuivat niin kiihkeiksi, että entiset toimintamallit takkusivat. Suorittamisesta tuli niin vauhdikasta, että tavoitteet ja perustehtävä alkoivat hämärtyä. Nopeutta alettiin arvostaa yhä enemmän ja vaikka kiire tuntui kurjalta, ajateltiin sen myös viestivän siitä, miten tärkeä

henkilö olen. 

 

 

Vielä 90-luvulla sai sädekehän päänsä päälle, kun kertoi muille,  miten kova kiire oli. Tänä päivänä tuskin kukaan jaksaa kuunnella toisen kiirepuheita kunnioituksella. Jokaisella on riittävästi haastetta oman ajankäytön hallintansa kanssa.

 

Kuten monet muutkin etsin ratkaisua stressaavaksi muuttuneeseen riittämättömyyden kokemiseen erilaisilta kursseilta ja suunnittelujärjestelmistä. Mikään niistä ei tuntunut tarjoavan ratkaisevaa helpotusta. Lopulta en suostunut enää juoksemaan aina vain lujempaa. Halusin elämäni takaisin. Halusin katsoa tätä omituista vihollista silmästä silmään ja selvittää, miten sen yliotteesta voisi vapautua.

 

Kutsu apujoukoille

 

Parhaat keinoni oivaltaa jotain uutta ovat kirjoittaminen ja opettaminen. Kirjoittamalla joutuu pysähtymään omien ajatustensa äärelle ja täsmentämään omat kysymyksensä. Vain paljastamalla oikeat kysymykset, voi löytää vastaukset niihin. Ja kun opettaa muita, löytää lisää kysymyksiä. Näkee ja kuulee enemmän.

 

Aloin ymmärtää, ettei aikaa voi hallita. Aika on liian abstrakti käsite, että siitä saisi kunnon otteen. Sen sijaan kiireen syntyä ja kokemuksia pääsee tarkastelemaan lähemmin ja erittäin konkreettisesti. Paitsi että ulkopuolinen maailma uskomuksineen ja arvoineen aiheuttaa meille paineita, niitä nousee myös sisältämme. Aiheutamme itse itsellemme hoppua, mutta eri syistä. Kun olin mielestäni oivaltanut jotain tärkeää, rekisteröin Kiireenkesytys® -tavaramerkin vuonna 2003 ja kutsuin pilottiryhmään seitsemän kollegaa testaamaan ja kehittämään ideoita edelleen. Se oli synty vuosien varrella roimasti kasvaneelle asiantuntijaverkostolle. Yhdessä oivallamme enemmän. Yhdessä voi näkyä ja vaikuttaa paljon laajemmin. Erilaisen osaamisen kudelmista voi tarjota apua erilaisiin tarpeisiin. Kun verkostossa on kokemusta monenlaisista työyhteisöistä, löytyy yhteinen ymmärrys ja kieli aina kun kiireenkesytystalkoisiin jossain ryhdytään. 

 

Tietoa, metaforia ja oivalluksiin opastusta

 

Yksi Kiireenkesytyksen upeita hetkiä oli, kun löysimme kiiretutkijan ja saimme selkeyttä työyhteisön kiireen syihin ja kollektiivisen stressin purkamiseen. Anna-Liisa Niemelä teki tapaustutkimuksen kotipalvelutyöntekijöiden kiireestä, mutta havainnot avasivat ymmärrystä melkein minkä tahansa työyhteisön kiireiden

syntyyn. Olimme oman verkostomme kanssa käyttäneet Kiireenkesyttäjien talometaforaa mahdollistamaan yhdeksää erilaista tulokulmaa, mutta nyt löytyi lisäksi yksilön ja yhteisön vähän erilaiset vierailut vertauskuvallisessa talossa.

 

Kiiretutkimus antoi lisää eväitä kehittää oivalluttavia menetelmiä yhteisöille pysähtyä omien suurten kysymystensä ja haasteittensa äärellä löytääkseen keinoja työn kehittämiseen ja uusista pelisäännöistä sopimiseen. Kiireenkesyttäjien talo luovine menetelmineen muuntui sekä itsensä johtamisen että hyvän työelämän konseptiksi - yhtä hyvin havahduttaviin kohtaamisiin

itsensä kanssa kuin inspiroivaksi kutsuksi yhteisön työn suunnitteluun ja kehittämiseen. Koska oivaltaminen ja motivoituminen on helpompaa mukavassa ilmapiirissä, kaikki Kiireenkesytys® konseptiin kehitetyt menetelmät kunnioittavat ihmisten ja yhteisöjen erilaisuutta. Kukaan verkostomme

valmentajista tai työnohjaajista ei tarjoa valmiita ratkaisuja. Kutsumme talkoolaiset yhteisten inspiraatiotulien äärelle ja hämmästelemme itsekin, mitä kaikkea lyhytkin kohtaaminen voi käynnistää. Olen kiitollinen ja ylpeä tästä verkostostamme ja sen arvoista ja asenteesta.

 

Joko kiire on kesyyntynyt?

 

Melkein sitoutujalta viisitoista vuotta samaan aiheeseen keskittyminen on aika vaativa juttu. Joko kiire on kesyyntynyt, jotkut kysyvät. Ei siihen voi vastata yhdellä sanalla. Joskus on, joskus ei. Onnellisen aikasuhteen rakentamiseen menee koko elämä. Joskus on helppo keskittyä ja olla rauhallinen kiihkeänkin menon keskellä. Toisinaan taas aika ei tahdo millään riittää kaikkeen, mihin sen

toivoisi riittävän ja jännitteinen tila kasvaa. Suhde aikaan on intiimi. Se tuntuu niin mielessä kuin kehossakin. Suhde rakentuu uudelleen hetki hetkeltä. Ehkä kiireen kesytys onkin henkinen matka kohti seesteisyyttä ja läsnäolon taitoa. Tai sen hahmottamista, mikä on riittävästi juuri nyt. Ainakin se on mielenkiintoinen ja palkitseva matka. Eikä sillä, että minulla on kiire, viitsi enää kehuskella.

 

Anja Kulovesi

Kiireenkesyttäjä, tietokirjailija, kiihkeästi tulevaisuuteen kurkottaja

 

Motto: Be inspired to inspire.

 

Anjan tähän mennessä ilmestyneet kirjat kiireaiheesta: 

  • Kiireenkesyttäjä - avain hyvään elämään, yhdessä Anna-Liisa Niemelän kanssa. 2018, readme.fi

  • Tuumasta toimeen. Muutospeli, yhdessä Kirsi Virkkusen kanssa. 2013, Sun Innovations

  • Työtä rakkaudella. Ikkunoita työn tulevaisuuteen. 2012, Sun Innovations

  • Miten työskentelen fiksummin - ei kovemmin. Eväitä esimiehelle. 2009, Yrityskirjat

  • Kesytä kiire! 2007, Avain

  • Kiireenkesyttäjän käsikirja, 2004, Sun Innovations

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now