Ajatuksia itsen johtamisesta

14.11.2018

Muuttuvassa maailmassa itsen johtamisesta on tulossa entistä tärkeämpi osaamisvaatimus ja ammattitaito. Itsensä työllistäjien määrä lisääntyy jatkuvasti, esim. kaltaisiani yksinyrittäjiä on Suomessa jo 180 000 ja lisää tulee koko ajan. Myös isommissa yrityksissä ja organisaatioissa suuntaudutaan entistä enemmän itseohjautuvuuteen.

 

Jotta itseä voi johtaa, kannattaa tutustua itseensä. Oman temperamentin, käyttäytymistyylin, toimintatapojen, osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen tuottaa itsetuntemusta ja sen myötä itseymmärrystä. Tämä auttaa ymmärtämään myös muita ihmisiä, erityisesti tilanteissa joissa ei ihan pysy tapahtumista kärryillä. Itsen tunteminen tuo mukanaan itseluottamusta. Ihminen ikään kuin juurtuu itseensä, eivätkä maailman tuulet heilauttele enää niin herkästi. Kaikkiin asioihin ei tarvitse reagoida, ainakaan heti, vaan voi ottaa askelen taaksepäin tai tarkastella asioita hetken helikopterinäkökulmasta.

 

Itsen johtaminen tuottaa hyvinvointia. Kun pystyy priorisoimaan tekemisiään, säästää rajallisia voimavarojaan. Aina voi pysähtyä tarkastelemaan, mitkä asiat ovat tärkeitä. Mikä on asioiden merkitys, juuri nyt, minulle, meille? Yrittäjät hakevat usein tekemisen fokusta, erityisesti yrittäjäuran alussa. Itsekin olen kokeillut erilaisia asioita, tekemisen muotoja ja kohderyhmiä. Kokeilut ovat tuottaneet tuloksena tietoa, jonka perusteella on helpompi keskittyä liiketoiminnan kannalta olennaisiin asioihin.

 

Keskittyminen auttaa rauhoittamaan vaeltavaa mieltä

 

Keskittymisessä voi ajatella kahta tasoa. Ensinnäkin keskittyminen tekemisissä, eli mitä asioita teen? Kiireen ja moninaisten vaatimusten keskellä voi olla vaikeaa rajata ja fokusoida. Kuka voisi silloin auttaa, löytyykö verkostosta tai lähipiiristä joku joka sprarraisi? Mentor, coach, kanssakulkija?

 

Toiseksi, keskittyminen tekemiseen, eli miten teen? Multitaskaamisesta kannattaa siirtyä monotaskaamiseen eli yhden asian tekemiseen. Aivot pystyvät oikeasti käsittelemään vain yhden asian kerrallaan kunnolla.

 

Oma priorisoinnin, hyvinvoinnin ja kiireen kesyttämisen kaavani kuuluu näin:

Mietin joka päivälle

- yhden ison asian, jonka haluan saada aikaan

- yhden pienemmän asian

- ja yhden, joka ylläpitää hyvinvointiani

 

Näiden lisäksi päivään mahtuu paljon erilaista hoidettavaa asiaa.

Mieli on kuitenkin rauhallisempi kuin päämäärättömästi säntäillessä.

 

Ellet sinä johda itseäsi, kuka tai mikä johtaa?

 

 

 

Heli Tuulenmäki, Kiireenkesytys® -valmentaja, yrittäjä

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now