Kiireettä jouluun

29.11.2018

 

 

- Äiti – vaikutat tyytyväiseltä elämääsi 

- Hmm.. niiin… miten niin? 

- Joulu on tulossa ja lapsetkin ovat olleet kilttejä 

 

Tämä vuosia sitten viisi vuotiaan tyttäreni kanssa käyty keskustelu palauttaa minä hetkenä tahansa mieleeni rauhan ja tyytyväisyyden tunteen. Kiireettömyyden ja käsittämättömän onnen tunteen. Keskustelu käytiin, kun olimme muuttaneet uuteen isompaan kotiin ja saimme ensimmäistä kertaa järjestää sukulaisjoulun omassa kodissamme. Jouluun valmistautuessamme ja yhdessä lakanoita vaihtaessamme tyttärenikin koki jotakin hetkessä olevaa onnen tunnetta, jonka halusi jakaa kanssani. Ilmassa oli myös innostusta ja odotusta. Rakkautta. 

Mielikuvilla, tunteilla ja tunnelmalla on suuri vaikutus ajatteluumme ja tekoihimme. Myönteinen ilmapiiri saa aikaan hyvää tekemistä. Oma hyvä olo tulee sallimisesta, hyväksymisestä, omana itsenä olemisesta. Kun tunnelma on hyvä, on helpompi olla paikalla ja läsnä. On helpompi huomata, ettei tarvitse suorittaa eikä saavuttaa. Riittää, kun tekee ja on tässä hetkessä. Jos jää kiinni huoleen siitä, mikä kaikki ehkä jää tekemättä vielä ennen joulua, voi jähmettyä olemattomaksi. Siinä ehkä kadottaa mahdollisuuden huomata, mitä kaikkea voi tehdä. Saa olla huolissaan ja pelätä, kunhan palaa tähän ja nyt ja huomaa, mitä oikeasti voi tehdä. Myönteisyyttä ja huolia voi molempia olla, sopivassa suhteessa. 

Olen jouluihminen ja nautin jouluun valmistautumisesta. Kauniilla ja runsailla valoilla koristeltu kaupunki ja valot talojen pihoilla syrjemmälläkin vahvistavat minussa myönteisiä ajatuksia ja tunteita. Kaikille joulun odotus ei ole yhtä mieluisaa. Moni stressaantuu tai ahdistuu, joillekin joululla ei tunnu olevan erityistä merkitystä. Syitä on varmasti monia; henkilökohtaisia kokemuksia, oma sosiaalinen ympäristö, perhetraditiot, jotka voivat niin ahdistaa kuin vahvistaakin. Joka tapauksessa olisi hyvä, jos jokainen meistä löytäisi sen oman polkunsa valmistautua sellaiseen jouluun kuin itselle tuntuu hyvältä. Anna mielesi välillä levähtää, elämän ei tarvitse olla taukoamatonta tekemistä edes joulun alla. Voitko korvata jotakin virtaa vähentävää tekemistä jollakin muulla vähemmän kuormittavalla? Voitko tehdä jotakin toisella tavalla? Yritätkö tehdä, jopa suorittaa liian monta asiaa yhtä aikaa? Moneen asiaan voi olla vaikea keskittyä yhtä aikaa, yksi asia kannattaa saattaa päätökseen ennen kuin aloittaa uutta.  

 

Jos onnistuneen joulun tavoittelu on lähes samaa kuin täydellisyyden tavoittelu, pysähdy hetkeksi miettimään, onko ajattelussasi jotakin, mistä voisit luopua. Onko jotakin, johon voisit valita uuden suhtautumistavan? Voitko vähän höllentää mielesi kontrollia? Onko kaikki paikat siivottava? Onko kaikki ruoat tehtävä itse? Riittääkö vähempikin lahjojen määrä? Mieti, mitä haluat joulultasi ja miten haluat siihen valmistautua. Omaehtoiset ja tärkeäksi kokemasi tavoitteet ja niiden eteen työskentely tukevat hyvinvointiasi. Jos toteutat ulkoisia, toisten asettamia tavoitteita, se saattaa nakertaa hyvinvointiasi. 

 

Pysähdy, hengitä rauhallisesti, kiinnitä huomiosi hengitykseen. Ota joka päivä pieni hetki itsellesi ja tee läsnäolon harjoitus tai useampi. Muutama minuutti kerrallaan riittää. Hellitä mielesi sinulle asettamista tiukoista normeista ja ohjeistuksista. Mieti, mikä on tarpeellista, mikä on välttämätöntä, mikä on riittävästi. Nauti joulun odotuksesta juuri niin kuin se sinulle on hyvä. 

 

Olen tyytyväinen elämääni, lapsetkin ovat olleet kilttejä. Kutsun tuon ajatuksen ja vuosien takaisen mielikuvan onnen hetkestä lähelleni. Valmistaudun kiireettä jouluun. Juuri niin hyvin kuin se tällä hetkellä on mahdollista. 

  

Joulun odotusta! 

 

Merja Vuorinen 

Easy Living Oy 

www.easyliving.fi

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now