Vuodenvaihteen rituaalit työkaluina

 

SIRPA: Olen aina nauttinut hetkestä, jolloin vanha, eletty vuosi jää taakse ja uusi, vielä elämätön on edessä: vuodenvaihde! 

Hetki on minulle maaginen. Hetki, jolloin saan jälleen aloittaa puhtaalta pöydältä syklisen aikakäsityksen mukaisesti ja kenties tehdä tarvittavia muutoksia omaan ajatteluuni ja toimintaani.

 

Siihen apuna käytän omina vuodenvaihteen rituaaleina kirjoittamista. Kirjoitan taakse jäävästä vuodesta huomioita: millainen oli mennyt vuoteni, mitä siitä jäi käteen, mitä opin eli jäsentelen itselleni menneen ja tutkin mitä siitä saan irti jatkoa ajatellen. 


Toisinaan kirjoitan asian - jonka haluan jättää taakseni - erilliselle paperille, jonka sitten poltan ja luovun siitä symbolisesti.

 

Kirjoitan myös tulevaisuusvision eteeni avautuvasta vuodesta:
mitä ajattelen ja toivon tapahtuvaksi ja miten. 
Mieleni ohjelmointia tulevaisuuteen.

 

Näillä keinoin koen olevani tietoisempi siitä mitä elämässäni tapahtuu. Se taas auttaa näkemään suuntaa, johon olen menossa ja voin ohjata omaa toimintaani. Koko eletty elämäni on minussa kerroksina. Ne muovaavat minua, vaikka tapahtumat ja tunnelmat päivämuististani unohtuvat. Vuosipäiväkirjojen avulla on mahdollista tavoittaa jotakin niistä, palata hetkeen tai tunnelmaan, jolloin ymmärrys itseäni kohtaan voi vahvistua. Toimii minulla.

 

Ystäväni Päivin rituaaleina on vuosia ollut kirjoittaa vuosipäiväkirjaa kuluneesta vuodesta sekä tulevaisuusvisionsa uudesta vuodesta, yhteen ja samaan kirjaan vuosi toisensa jälkeen. Kaikki samoissa kansissa. Auttaa myös katsomaan pitkällä aikajänteellä taaksepäin. Lisäksi hän kirjoittaa erillistä kiitollisuuspäiväkirjaa päättyneestä vuodesta. Positiivisia vaikutuksia tulevaan!


ANJA: Yhdessä Jukan kanssa varaamme rauhallista aikaa omien inventaariemme ja tulevaisuuskarttojemme tekemiseen. Sitten jaamme tulokset keskenämme. Kaikki aiemmat ovat myös tallessa.

 

Mitenkään en muistaisi muuten, keitä uusia ystäviä milloinkin saapui polulle tai mitä matkoja ja isoja juttuja tapahtui. 

Menneen vuoden inventaari pitää siis sisällään kaikki uudet tärkeät ihmiset. Matkat ja isot projektit. Isot luopumiset. Terveyden tilan.

 

Tavallaan käymme koko vuoden kiitollisuusrituaalin läpi. Teen omani mind mapping tekniikalla, joten se on kuin kuva elämän yhdestä ohi kiitäneestä jaksosta, kirjaimellisesti.

 

Useimmiten teemme menneen vuoden inventaarin joulun ja Uuden vuoden välissä ja eri  päivänä tai iltana vasta sen tulevaisuuskartan (omani mind mappina). Se ei enää ole tavallinen aarrekartta kaikkine maallisine unelmineen vaan laitan elämän isot ja tärkeät asiat sellaisiin kategorioihin, joissa on terveys, koti, perhe, ystävät, työ, suuret  tavoitteet... Ja sitten kartat talteen! Vuoden päästä katsotaan myös, miten toteutui ja mitä yllättävää elämä tarjosi.

 

Miksi nämä rituaalit? Vuoden vaihteessa kollektiivisessa kentässä on vahvasti jonkun päättymisen ja uuden alkamisen tunnelma. Niistä kannattaa napata kiinni, ettei elämä liu ohitse automaationa. Kiihkeärytmisessä maailmassa on syytä tarkistaa omaa suuntaansa ja pysähtyä kiittämään kaikesta hyvästä, oppimastaan ja onnenkantamoisistaan, mitä on saanut.

Hyvää sisäistä dialogia ja tietoiseksi tulemista.

 

Tuli vielä mieleen, että tavallaan uuden kalenterin aloittaminen kuuluu näihin vuodenvaihteen rituaaleihin. Ekalla sivulla on vuoden mottoni, joka muistuttaa siitä, mikä on oleellista muistaa ko. vuonna.

 

Voisi myös kysyä itseltään joitain avainkysymyksiä: Mitä tarvitsisin löytääkseni hyvän elämän tasapainon? Tai miten aion panostaa omaan hyvinvointiini tänä vuonna?

 

HELI: Vuodenvaihteen tärkein rituaalini on uuden kalenterin ostaminen tulevaa vuotta varten. 
Harrastan edelleen paperikalentereita. Hypisteltävä, täydennettävä ja mukana kulkeva ajankäytön kaverini auttaa minua hahmottamaan paremmin tekemisiäni, kuin mihin digitaalinen versio pystyisi.

 

Uusi kalenteri symboloi uutta alkua. Mitähän ensi vuonna tapahtuu? Mitä uutta opin, minkälaisia kohtaamisia on luvassa?

 

Kun otan uutta kalenteria käyttöön, lehteilen myös kuluneen vuoden jo vähän reissussa rapistunutta ja muistiinpanoilla täyttynyttä kanssakulkijaani.  Mitä voin oivaltaa tapahtuneista, mitä voisin tehdä jatkossa toisin? 

 

Merkityksellisten tapahtumien ja kohtaamisten reflektointi toimii siltana uuteen vuoteen.

 

TERHI: Kirjoitan aina tilinpäätösblogin kuluneesta vuodesta, silppuroin turhat paperit ja mapitan säilytettävät, tsekkaan työvälineet läpi ja tarvittaessa hankin uusia tai korjaan vanhoja.


Sitten siirrän työkirjat sivuun ja luen vain dekkareita tai romaaneita. Joulun ja vuodenvaihteen aika on sellaista rentoilua, yhtään en halua siitä stressiä ottaa.

 

MERJA: Joulun jälkeen ja vuodenvaihteessa suuntaan pohjoiseen,  haluan pohjoisen lumille etelän pimeydestä. Tärkeää siinä on kokea talvi, taivaanrannan kaunis vaaleanpunainen väri kun aurinko laskee vaikkei ole oikein kunnolla noussutkaan ja sininen hetki, jonka voi kokea vain pohjoisessa. Lappiin, Lappiin! Valoa kohti.

 

Upeaa Tulevaa Vuotta 2019 kaikille!

Sirpa Kirjalainen
kiireenkesytysvalmentaja, työnohjaaja, Lapin lumoama

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now