Merkitys ja hyvä (työ)elämä

 

Pikku Prinssi tapasi matkallaan eräällä tähdellä lyhdynsytyttäjän. ”Pikku Prinssi ei voinut ymmärtää, mitä hyötyä on siitä, että jossakin taivaalla olevassa tähdessä, jossa ei ollut asukkaita, oli yksi katulyhty ja sen sytyttäjä. Mutta hän ajatteli kuitenkin:... - Ainakin hänen työllään on jokin merkitys. Kun hän sytyttää katulyhtynsä, on kuin taivaalle syttyisi uusi tähti tai kukka. Kun hän sen sammuttaa, tuudittaa se kukan taikka tähden uneen. Lyhdynsytyttäjän ammatti on hyvin kaunis ammatti. Ja koska se on kaunis, se on varmaan myös todella hyödyllinen.”*
 

Mistä syntyy elämän merkitys ja millainen on elämisen arvoinen elämä? Itselleni merkitys liittyy entistä enemmän merkityksellisiin kohtaamisiin. Pysähtyminen ja läsnäolo hetkessä ja kohtaamisessa tuottaa arvoa ja arvostamista käsillä olevaan asiaan ja ihmiseen, sekä positiivisia yhteyden ja läheisyyden kokemuksia. Apulaisprofessori ja dosentti Arto O. Salonen puhuu kohtaavasta läsnäolosta - rikastavista ja voimauttavista kohtaamisista: kohtaamisesta lähdetään eteenpäin vasta sitten, kun ollaan vähän vahvempia. Hyvän elämän ydin on nyt-hetken merkityksellisyydessä.
 

Lyhyet läheisyyden hetket ovat arvokkaita. ”Korkealaatuiset yhteydet” ovat positiivisia, lyhytaikaisia vuorovaikutustilanteita kahden ihmisen välillä. Silloin kumpikin on samalla aaltopituudella ja molemmat osoittavat vastavuoroisesti positiivista huomiointia ja huolenpitoa, kirjoittaa
Emily Esfahani Smith kirjassaan Merkityksellisyyden voima. Silloin molemmat tuntevat olonsa arvostetuksi ja viestittävät toiselle, että häntä kuullaan, nähdään ja arvostetaan – että toisella on merkitystä.
 

Meillä on tarve tuntea yhteenkuuluvuutta ja löytää oma heimomme, jossa tulemme ymmärretyksi, arvostetuksi ja hyväksytyksi, tunnemme yhteenkuuluvuutta. Tunne johonkin kuulumisesta on tärkeä merkityksellisyyden synnyttäjä. Arto O. Salosen mukaan tarvitsemme merkityshorisontteja, joiden avulla tulemme osaksi suurta tarinaa. Mielekkyyden kokemus syntyy kytköksestä johonkin itsen ulkopuolella olevaan arvokkaaseen.
 

Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset ja voit päästä oman merkityksellisen elämäsi ja kutsumuksesi äärelle:

- Mitä on oma osaamisesi ja mitkä ovat vahvuutesi: missä olet taitava?

- Mihin suhtaudut tai mitä haluat tehdä intohimoisesti?

- Mitä hyötyä/iloa/arvoa/apua tekemisestäsi on muille?

 

Merkitykselliset asiat ja hetket tallentuvat muistoihin, parhaiten silloin kun olen läsnä nyt-hetkessä. Muistoista ja kokemuksista voi ammentaa aineksia tulevaisuuteen – suunnitelmiin, tavoitteisiin ja toivoon entistä merkityksellisemmästä elämästä.

 

Vertauskuvallisessa Kiireenkesyttäjien talossa on kolme kerrosta. Alimmassa, syttymisen ja sitoutumisen kerroksessa, kerroksen toinen huone keskittyy teemaan Merkitys ja tavoitteet.
Aihetta voi avata esim. työyhteisössä kysymällä: Miksi teemme? Mikä on Suuri tavoite? Tulevaisuus on kuviteltava ensin. Silloin luomme mielikuvaa olemassa olemattomasta. Merkitys toimii silloin kompassina.
 

Mikä on merkityksellisyyden merkitys sinun elämässäsi?

 

Heli Tuulenmäki, Kiireenkesytys® -valmentaja,
Competence Design Oy

* Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now