Unelmat hukassa

28.2.2019

 

Joskus tässä kiihkeärytmisessä maailmassa käy niin, että vauhti vain lisääntyy, mutta unohdamme, minne oikeastaan olemme menossa. Itsenä oleminen on nyt vaikeampaa kuin koskaan, on ekofilosofi Henrik Skolimovski sanonut. Matti J. Kuronen ilmaisi sen vähän toisin: Kysymys siitä, mitä minä teen, on muuttunut kysymykseksi siitä, kuka minä olen. 

 

Aika monessa meistä asuu tunnollinen velvollisuuksien täyttäjä. Sellainen, joka puurtaa ahkerasti ja johon voi aina luottaa. Tunnollisen suorittajan on vaikea tiedostaa paljonko on riittävästi tai mikä on todella tarpeellista ja mikä ei. Oman elämän navigointi vaikeutuu ja sisäinen kompassi häiriytyy, kun ylenpalttisuus vyöryy joka suunnasta ja informaatiota ja ulkopuolisia odotuksia on liikaa. On helpompi antaa auktoriteetti itsensä ulkopuolelle kuin tavoittaa kirkasta kuvaa itsestään ja omista tavoitteistaan. Vaatii rohkeutta nähdä asioita eri tavoin ja  kyseenalaistaa yleisiä uskomuksia tai vanhoja tekemisen malleja. 

 

Suuret kysymykset kompassina

 

Oman oloiselta polultaan eksynyt harhailija meissä kaipaa elämisen ja oivaltamisen riemua ja uusiin mahdollisuuksiin tarttumisen innostusta. Meillä kaikilla on oikeus ilmaista itseämme. Meillä on oikeus kasvaa viisaiksi ja nousta omille siivillemme. Viisaus ei ole faktojen opettelemista. Se ei ole edes tietojen ja taitojen kartuttamista, vaikka ne vievätkin meitä eteenpäin. Viisaudessa kypsyminen on kasvuprosessi ja omien syvempien arvojemme tiedostamista. Se on sisäisen rauhan löytämistä. Meidän ei tarvitse tietää kaikkea, mutta olisi surullista, jos hukkaisimme unelmamme tai emme ehtisi etsiä niitä. Emme ehtisi valita omia polkujamme ja antaa tilaa yllätyksille. Siksi tarvitsemme aikalisiä tehtävien välissä. Suunnittelematonta aikaa itsestään täyttyviin kalentereihimme. Aikaa olla tekemättä mitään ja aikaa ihmetellä. Aikaa suurille kysymyksille: kuka minä olen tässä vaiheessa elämäni tarinaa? Mihin minä olen menossa? Mihin minä haluaisin mennä?

 

Voima tulee sisältäsi. Sitä mukaa kun yksi meistä havahtuu kasvamaan omiin mittoihinsa, me kaikki voitamme.

 

Hyppyjä tuntemattomaan

 

Omien kadonneitten unelmien löytöretkellä yhä useammat ovat hypänneet tuntemattomaan. Luopuneet oman arvomaailman vastaisista käsikirjoituksista ja eksyksissä ja pelokkaina ihmetelleet, mitä nyt. Kukaan meistä ei kuitenkaan ole pudonnut tältä planeetalta, jossa on nyt enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan. 

 

Jossain lähiaikoina työ ja toimeentulo etääntyvät toisistaan. Ajatteluaan voi avartaa miettimällä erilaisia vaihtoehtoja myös tästä näkökulmasta. Tilannekatsaus omaan työhön ja koko elämään aika ajoin on paikallaan. Tässä maailmassa on paljon tehtävää. Jos löytöretki omiin mahdollisuuksiisi kiehtoo sinua, tartu tuumasta toimeen. Ei väliä, jos et ole varma suunnasta – vielä. Se että otat aktiivisen roolin omaan elämääsi riittää. Näkymätön lähdekenttä ympärilläsi on kyllä mukana hankkeessasi. 

 

Näkökulman muutos

 

Mitä, jos elämä olisi peli ja aika olisi ainoa pelissä käytettävä valuutta? Mihin sitä sijoittaisit? Jos sinulla olisi suurempi rooli omassa elämässäsi, saisitkohan enemmän voimaannuttavia kokemuksia? Olisitko herkempi tarttumaan arvojesi mukaisiin mahdollisuuksiin? Löytäisitkö itsesi toteuttamassa jotain itseäsi suurempaa visiota yhdessä muiden tulevaisuuden tekijöiden kanssa? Et voi tietää, ennen kuin olet ottanut riskejä ja opetellut sietämään tervettä epävarmuutta. Ellet kiinnity täsmälliseen lopputulokseen, jotain vielä parempaa voi kehkeytyä siitä, että olet vastannut omaan kutsuusi ja lähtenyt tietoisesti liikkeelle. 

 

Viisauden löytäminen on aina henkilökohtainen juttu. Viisaudessa on annos mystiikkaa mukana. Sellaista, josta myös unelmat kumpuavat. Se on osa ihmisenä olemisen taikaa. Napataan siitä kiinni hetki kerrallaan!

 

***

Anja Kulovesi on tietokirjailija, kiireenkesyttäjä ja kiihkeästi tulevaisuuteen kurkottaja, jonka motto on: Be inspired to inspire.

 

Lähteitä:

Anja Kulovesi ja Kirsi Virkkunen: Tuumasta toimeen. Muutospeli. Sun Innovations, 2015.

Anja Kulovesi ja Anna-Liisa Niemelä: Kiireenkesyttäjä, Avain hyvään elämään. readme.fi, 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now