Keskittyminen ja mielenhallinta - elämä on tässä ja nyt

Olen viimeisen puoli vuotta opiskellut NLP Coachiksi ja saanut siinä yhteydessä itsekin koutsausta kurssikavereilta. Opintojen myötä on noussut entistä tärkeämmäksi kyky keskittyä kullakin hetkellä käsillä olevaan asiaan ja ihmiseen. Kun olen täysin läsnä ja mieleni lakkaa harhailemasta, suunnittelemasta tulevaa ja pohtimasta mennyttä, tulee koutsaustilanteeseen rauha. Silloin voi päästää irti ja olla auki, ei-tekemisen ja ei-tietämisen tilassa. Silloin toteutuvat merkitykselliset ihmisten kohtaamiset. Kokemus koutsattavana olemisesta tuollaisessa ilmapiirissä on pysäyttävä. Luottamuksen ja hyväksynnän ilmapiiri on käsin kosketeltava.

 

Meillä ei oikeasti ole muuta kuin tämä hetki, tässä ja nyt. Menneisyys ei ole enää läsnä eikä tulevaisuus vielä täällä. Keskittyminen nyt-hetkeen rauhoittaa mielen.

 

Keskittymisen kyky ja keskittymisen halu

 

Keskittymiskyky on tärkeä taito sekä työelämässä että vapaa-ajalla. Ihminen pystyy pitämään mielessään keskimäärin neljä asiaa yhtä aikaa, mutta keskittymään kunnolla vain yhteen asiaan kerrallaan. Muun ajan mieli pompahtelee asiasta ja tehtävästä toiseen, tuottamatta kunnolla toivottua tulosta. Enemmän syntyy toivotonta mieltä, riittämättömyyden tunnetta ja sähläystä. Kun mieli rauhoittuu ja huomio keskittyy yhteen asiaan kerrallaan, aivojen keskittymiskykyyn liittyvät hermoyhteydet vahvistuvat.

 

Kuluuko sinunkin perjantaisi sähläykseen? Kurkkaa lisää aiheesta blogistani vuodelta 2013:

https://www.competencedesign.fi/kuluuko-perjantaisi-sahlaykseen/

 

Ihminen on kokonaisuus ja mielen lisäksi kehon fysiologisella tilalla on merkitystä. Asennon vaihtaminen työskentelyn lomassa ja pienikin liikahtelu auttaa. Kannattaa opetella säätelemään omaa fysiologista tilaa. Aivotutkijoiden mukaan hyvä keskittymiskyky on käytettävissä vain hyvässä fysiologisessa tilassa.

 

Minkä verran keskittymiseen vaikuttaa kyvyn lisäksi halu keskittyä? Miten paljon toimimme autopilotilla ja antaudumme vapaaehtoisesti ympärillä tulviville virikkeille? Mitä tavoitetta ja tarvetta se palvelee? Mistä voisi luopua? Millaista henkistä konmaritusta voisi tehdä? Kun ostin uuden puhelimen, jätin tarkoituksella lataamatta siihen Twitterin ja LinkedInin, Facebookia en ole koskaan puhelimella käyttänytkään. Puhelimessani ei piippaa sähköposti ja Whatsappin hiljennän tarvittaessa. FoMo helpottaa kummasti - eli jatkuva somen seuraamispakko, Fear of Missing Out. Merkitykselliset asiat tulevat kyllä eteen ajallaan.

 

 

Mielen hallinnasta mielen sallintaan

 

Mielelle kannattaa antaa tilaa liikkua. Hidas, joskus tavoitteeton ja ehkä tylsäkin toiminta on paikallaan kehomielen tasapainon palauttamiseksi. Käsin tiskaaminen, kasvien hoitaminen ja rauhallinen kävely ovat omia keinojani. Kymmenen minuutin aamumeditaatio ammentaa energiaa mieleen ja kehittää kiitollisuutta. Aamulenkki toimii mainiona ajatusten avaajana ja virittää kehonkin uuteen päivään. Entisessä kodissani oli pönttöuuni ja harrastin jatkuvasti tuleen tuijottelua. Saman kokemuksen voisi nykyisin hankkia vaikkapa ulkoilualueen nuotiopaikalta.

Kuva on Kuusijärven ulkoilualueelta Vantaalta toukokuussa 2019​ 

 

Siirtyminen suorittamisesta sallimiseen voi olla tärkeimpiä oppitunteja keskittymisessä. Salli itsellesi joutokäyntiä ja armollista asennetta tekemiseen. Paina välillä pause-nappia. Kolme tietoista hengitystä onnistuu missä vain eikä vaadi personal trainerin piiskausta, kunhan oma mieli päästää hetkeksi irti. Luova joutilaisuus voi tuottaa sellaisia ajatuksia ja ideoita, joita ei puristeta väkisin deadlainien pakottamana. Tekemisen ja palautumisen tasapainoa kannattaa tavoitella. Itse priorisoin unta ennen kaikkea tekemistä.

 

Elämää ei voi hallita. Mieltä voi kuitenkin yrittää hillitä ellei hallita. Mielen rauhoittuminen antaa tilaa positiivisuudelle. Se tuo tekemiseen rauhaa ja rakkautta.

 

Inspiroivia ajatuksia aiheesta ja käytännön vinkkejä: Keskittymiskyvyn elvytysopas. Minna Huotilainen ja Mona Moisala, 2018

 

 

Heli Tuulenmäki
kanssakulkija, coach ja Kiireenkesytys® -valmentaja, Competence Design Oy

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now