Helsinki - kiireetön kaupunki?

 

Kaupunki ja sen kiihkeä rytmi. Kiire tarttuu ja jatkuva hoppu stressaa. Tunnen maalla asuvia ihmisiä, jotka eivät suin surmin halua tulla Helsinkiin, kotikaupunkiini. Heille kokemus kaupungista on meluisa ja stressaava. He tuntevat jäävänsä jalkoihin, kun ihmiset kävelevätkin liian nopeasti. Mutta hei, eihän se ole koko kaupunki! Meillä on paljon kätkettyjä aarteita. On merellistä luontoa, lumoavia puistoja, metsiä ja lukemattomia tapahtumia kiireettömille kohtaamisille ja kokemuksille. Tarvitsemme vain uudenlaiset silmälasit löytääksemme kiireettömän kaupungin. 

 

Kiire on nykyajan ilmiö, joka haittaa ihmisten hyvinvointia. Muutama vuosi sitten Suomi oli vielä tutkimuksissa Euroopan Unionin kiireisin maa ja Helsinkiä pidetään varmaan maan kiireisimpänä kaupunkina. Nyt on aika muuttaa tämä käsitys ja tehdä kaupungista viihtyisämpi ja leppoisampi. Inspiroida asukkaita ja kutsua heidät mukaan etsimään kaupungin kiireettömiä vyöhykkeitä, paikkoja, joissa käyskennellä tai pysähtyä ilman hoppua minnekään.  

 

Kiireettömien vyöhykkeiden löytöretkelle voi osallistua koululaisia opettajineen. Kaupunginosien asukkaat voivat kilvan esitellä oman alueensa aarteita. Löydöistä voi laatia karttoja paitsi nettiin, myös jaettavaksi turistitoimistossa. Osa vyöhykkeistä on sesonkiluontoisia, osa pysyviä. Monet ovat ulkosalla, mutta myös lukuisissa sisätiloissa; museoissa, kirjastoissa, taidehalleissa ja kahviloissa. Mihin tahansa voi ilmestyä pop-up kiireenkesyttämö. Tai päivystävä kiireenkesyttäjä jakamaan hyviä ideoita. Kun kaupunkilaiset saavat tartunnan, myös kiireettömyys voi tarttua. 

 

Kaupungissa voi hiljentyä. Ladata akkuja. Ihmetellä. Tuijotella merelle. Osallistua kiireettömiin kohtaamisiin, kuten taannoisilla Taidemuseon museotreffeillä tai kaupunkilaisten kynttiläillallisilla taivasalla. Jokavuotiselle kiireettömän kaupungin teemaviikolle taiteilijat voivat loihtia ties minkälaisia elämysympäristöjä. Verkkokeinupuiston. Hiljentymistuoleja yllättävissä paikoissa. Runopolun lyhdyin valaistussa metsässä. Kiireettömyyden teeman voi viedä päiväkoteihin, kouluihin ja työyhteisöihin. Kannustaa asukkaat loihtimaan kiireettömiä vyöhykkeitä, joissa rauhoitutaan aamulla kouluun tai töihin tullessa ja taas illalla kotiin lähdettäessä. Jakaessamme onnistumistarinoita inspiroimme toisiamme ja teemme hiljaista asennemuutosta. Rakennamme yhdessä kaupunkia, johon voimme kutsua ystäviä läheltä ja kaukaa jakamaan myös kiireettömiä hetkiä kanssamme. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now