Avoin kirje ministeri Pekka Haavistolle

13.9.2019

 

Hyvä Pekka Haavisto,

 

 

Minua ilahdutti suuresti valintanne ulkoministeriksi. Huolestuin kuitenkin luettuani 9.9. Helsingin sanomissa ilmestyneen artikkelin, jossa kuvattiin työtahtinne kiivautta. Erityisesti säpsähdin sitä, että lähetätte yöllä sähköposteja ja jätätte lounaat ja virkistävät tauot työpäivän aikana väliin. Useimmille meistä lomakin tekee hyvää.

 

Meillä on omat yksilölliset rytmimme. Jotkut meistä rakastavat vauhtia enemmän kuin toiset. Unen tarve vaihtelee, vaikka ei kovin paljoa. Mitä suuremmat haasteet ja merkityksellisempi työ, sitä enemmän se tempaisee mukanaan. Sitä tärkeämpää on huolehtia myös aivojensa (ja koko kehonsa) kunnosta ja kognitiivisesta suorituskyvystään. Tästä aivo-, uni- ja kiiretutkijat ovat aika lailla yhtä mieltä.

 

Yhä monimutkaisemmassa ja nopeutta suosivassa maailmassa omista terveistä rajoistaan ja palautumiskyvystään huolehtiminen on noussut uudeksi ammattitaitovaatimukseksi - työssä kuin työssä. Jatkuvasti kiireisenä ihminen ei ole tehokkaimmillaan, vaikka itse voi erehtyä niin kuvittelemaan. Avainkysymykseksi on noussut: paljonko on riittävästi - juuri nyt? Koska on oikea hetki napata virkistävä tauko ja terveellinen välipala ja jatkaa sitten hommia kirkkain, selkein ajatuksin? Tähän jokainen itse osaa vastata parhaiten kuulostellessaan, miltä kehossa ja mielessä tuntuu.

 

Olen myös huolissani siitä esimerkistä, jonka välitätte avustajillenne ja teitä arvostaville kansalaisille. Teille itsellenne hyvin kehittynyt työmyyrästrategia on toiminut, mutta sopiiko se kaikille? Meillä suomalaisilla oli vielä muutama vuosi sitten kyseenalainen kunnia olla Euroopan unionin kiireisin kansa. Tiedämme, että siitä on ollut paljon ikäviä seurauksia. Onneksi viimeisimmissä työolosuhdebarometreissä tilanne ei enää ollut niin huono. Aika moni on ehtinyt käynyt uupumuksen reunalla ja tehnyt sen jälkeen korjausliikkeitä. Myös kiireen arvostus Suomessa on kääntynyt laskuun. Toivottavasti sen myötä saamme entistä parempia työn tuloksia aikaiseksi.

 

Hyvä ministeri Haavisto, kunnioitan ja ihailen arvokasta työtä, jota teette. Maailman muuttaminen on rankkaa puuhaa. Juuri siksi toivon teille riittäviä palautumishetkiä suunnistaaksenne sumussa parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Anja Kulovesi
Tietokirjailija, kiireenkesyttäjä
Motto: Vähemmän kiirettä - enemmän luovuutta.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now