Yrittäjä + yksin = tulipalokiire?

Tuntuuko sinusta joskus, että kiire ottaa vallan mielessäsi?
Tunnistatko tilanteen, jossa kaikkea tuntuu olevan liikaa ja yhtä aikaa? Tehtäviä, rooleja, pyyntöjä, kysymyksiä riittää, samoin ajatuksia ja tunteitakin. Asioita jotka tulevat itsesi ulkopuolelta ja aiheuttavat reaktioita sisäisesti. Samaan aikaan usein kasaantuu ongelmia ja vastoinkäymisiä, jotka odottavat ratkaisuja, tulipaloja jotka pitää sammuttaa. Hallinnan tunne on karannut käsistä ja päässä lyö tyhjää.

 

Jos oma mieli on tulipalon iskiessä jo valmiiksi kuormittunut, itselläni pukkaa päälle herkästi ns. stressitöpinä. Kunnon hässäkässä saattaa mieli joskus ylireagoida. Kannattaa kuunnella sitä ja pohtia, mistä oma reaktio johtuu. Itse ajattelen, että silloin kyseessä on asia, joka on itselle tärkeä ja merkityksellinen.

 

Teen paljon töitä yrittäjien, erityisesti yksin- ja pienyrittäjien kanssa. Monilla heistä kiireen tunne on jatkuva seuralainen. Se saattaa haitata työntekoa, jaksamista ja työstä palautumista ja vaikuttaa siten koko elämään. Suomen Yrittäjien tänä vuonna tekemässä Yksinyrittäjä-kyselyssä jaksamisen osalta yksinyrittäjät jakautuvat lähes kahtia. Hieman yli puolet vastasi kokeneensa jaksamisen haasteita. Vastaajista 47 % sen sijaan kertoi, että jaksamisen haasteita ei ole ollut missään vaiheessa. Kaikista vastanneista 30 % ilmoitti, että on kokenut jaksamisen haasteita, mutta ei ole hakenut apua.

 

Miksi on niin vaikea pyytää apua?

 

Avun hankkiminen kiireen keskellä olisi tosi tärkeää. Usein kaaoksen keskellä ei kuitenkaan yksin hahmota, mistä päästä kannattaisi lähteä tilannetta purkamaan. Yksinyrittäjäkyselyn mukaan apua ei ollut haettu, koska jaksamattomuus on arvioitu ohimeneväksi, avun hakemiseen ei ole ollut aikaa tai varaa tai yrittäjä ei tiennyt, mistä apua voisi hakea.

 

Tulipalotilanteet korostavat sitä, miten tärkeää on pitää huolta jatkuvasti omasta jaksamisesta ja palautumisesta. Sitä ei kukaan muu tee. Klassisen lentokonevertauksen mukaan happinaamari kannattaa laittaa ensin itselle. Ei palomieskään mene tulipalon keskelle valmistautumattomana ja ilman suojavarusteita. Lisäksi armollinen asenne ja myötätunto itseä ja muita kohtaan auttaa rauhoittamaan levottoman mielen. Voi hyväksyä, että tällä hetkellä tilanne on tämä, mutta asiat järjestyvät ja kaikki menee ohi ajallaan. Et ole tuntemustesi kanssa yksin, vaikka mielesi saattaa niin uskotella. Mitä enemmän ajattelet, että tämä tunne on vain minulla, sitä yleisemmin sitä esiintyy.

 

Elämä on joskus tasapainottelua työn ja vapaa-ajan eri roolien ja tekemisten välillä. Silloin kun kaikkea on paljon, kannattaa pysähtyä hetkeksi arvioimaan, millaisessa tasapainossa on tekeminen ja palautuminen? Kumpi vaakakuppi painaa enemmän? Mitä voi tehdä, jotta päästään lähemmäksi vaa’an tasapainoa?

 

Voi olla, että aikasi ja osaamisesi riittää kaikkeen tarpeelliseen tekemiseen. Mutta ellei niin ole, on syytä miettiä valmiiksi selviytymisstrategia äkkitilanteita varten. Ja lisäksi varmistaa, että omassa verkostossa on osaajia ja voimavaroja tuen antamiseen.
Oma koutsi ja mentor on tällaisessa tilanteessa kullan arvoinen.
Minun jaksamistani ja kehittymistäni yrittäjänä ovat tukeneet osaava koutsi, yritykseni hallituksen jäsen ja yrittäjäkollegat. Suosittelen jokaiselle tukiverkoston rakentamista. Ja vastavuoroisuutta avun antamisessa silloin, kun sitä tarvitaan. Kuka voisi auttaa sinua ja kenen tukena voisit itse olla?

 

Omaa mieltäni rauhoittaa se, että pyrin antamaan jokaiselle tekemiselle ja asialle sen ansaitseman huomion ja kohtaamalleni ihmiselle hänen ansaitsemansa läsnäolon. Aina se ei onnistu, mutta jokainen kerta on askel eteenpäin kehittymisen matkalla.

 

 

Heli Tuulenmäki, yrittäjä, NLP coach ja Kiireenkesytys® -valmentaja

Competence Design Oy, https://competencedesign.fi/

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now