Roolisi vanki

24.10.2019

 

 

Pysäyttävä tarina. Alle kolmekymmenvuotias henkilö, ”Juuso”, kertoo uupuneensa toista kertaa työssään. Tarina pitää sisällään monta tutun kuuloista näkökulmaa. Juuso löytää työpaikan alalta, jossa rytmi on kiihkeä, tehdään pitkää päivää, joka usein päättyy yhteiseen iltaan läheisessä pubissa. Seuraavana päivänä sama tarina jatkuu. Yhteisössä luodaan oma tarina ja kieli. Tämä luo illuusion siitä, että vain taivas on rajana. Kokonaisuus muokkautuu tietynlaiseksi näytelmäksi, jossa jokaisella on oma roolinsa. Roolin voi ottaa tai saada. Rooliin voidaan pakottaa tai sen voi valita. 

 

 

Kanadalainen tutkija Erving Goffman toi käsitteen ”kasvot” sosiaalisiin tilanteisin. Kasvojen säilyttäminen on rooliesityksessä keskeistä ja oma rooli ei saa särkyä. Arjen kohtaamiset tapahtuvat näyttämöllä, jossa pyritään antamaan totuudenmukainen kuva itsestä törmäten kuitenkin toisten odotuksiin. Myötäileminen takaa vuorovaikutuksen sujumisen, mutta mikä on aitoa ja vilpitöntä? Juuso kertoi ajan mittaan kadottaneensa itsensä ja luoneensa itselleen valeroolin, jonka taakse hän pystyi kätkeytymään. Hän pyrki olemaan uskottava toisten silmissä kokien kuitenkin riittämättömyyttä. Muut työyhteisössä eivät koskaan saaneet tietää mitä tapahtui, kun kotiovi sulkeutui ja Juuso oli yksin. Paine ja tuska purkautui kyynelinä ja huonosti nukuttuina öinä. Juuso kuitenkin jatkoi, kunnes murtui. Työkavereiden viesti oli ”älä välitä, näinhän tämän pitääkin mennä. Tämä kuuluu asiaan...”. Toisen uupumisen jälkeen Juuso löysi avun, jonka kautta hän pystyi irtaantumaan haasteellisesta tilanteestaan. Irtaantuminen oli haasteellista, sillä Juuso koki menettäneensä elämän sisällön. Hän ei ollut enää kukaan tai mitään. Tänä päivänä Juuso on takaisin työelämässä varjellen hyvinvointiaan.

 

Papukaija, kameleontti ja villakoira

 

Bodil Jönsson (2000) esittelee meille eläimet papukaijan, kameleontin ja villakoiran. Monissa meissä on liikaa papukaijaa. Papukaija on kiireinen ja tärkeä. Kalenteri on täynnä toimintaa ja tekemistä, aika tuntuu valuvan käsistä. Kameleontti muistuttaa papukaijaa siinä, että ehtii paljon. Kameleontti osaa kuitenkin vaihtaa tyyliä ja väriä tarpeen mukaan. Kameleontti osaa laiskotella ja passiivisuus on luvallista. Villakoira taas pyrkii löytämään villakoiran ytimen. Villakoira kysyy mikä on unelmasi, mikä on elämäsi tarkoitus, mikä on sinulle oikeasti tärkeätä. Villakoiran taito on ohjautua sisältäpäin. Jönssonin mukaan villakoiria on harvassa ja erityisen harvinaisia ne ovat aikaan liittyvissä asioissa. Aikasuhteen ja oman ajankäytön muuttaminen vie eniten aikaa, eikä monilla riitä usko siihen, että muutos on mahdollinen. Tunnistatko toimintamallisi?

 

Juuson pysäytti kehon viisaus ja se, että hän uskalsi ottaa etäisyyttä. Hän otti aikalisän ja kuunteli luontaista rytmiään pyrkien kohti villakoiran ydintä. Ihmisen suurin voitto on voitto hänestä itsestään. Elämme omien tapojemme, uskomustemme ja mielikuviemme sisällä.  Minkälainen näytelmä näistä syntyy ja mikä on oma roolisi?  Kenellä tai millä on valta elämässäsi juuri nyt? Mitä itse oikeasti haluat? Minkä aika elämässäsi on juuri nyt?

 

 Jos ihminen ei elämässään
Ymmärrä muita kuin itseänsä
Hän on vain tylsä näyttelijä
Ja näyttelee väärässä näytelmässä

-Tuomari Nurmio, Vielä yksi opetus

Kia kaha

 

Mika Lindfors

Työnohjaaja

Kiireenkesytys® -valmentaja

Psykoterapeutti

 

Lähteet:

Jönsson, Bodil, 2000. 10 ajatusta ajasta. Helsinki Tammi

https://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/sosiaalipsykologia/goffman.htm

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now