Vähemmän kiirettä, enemmän luovuutta

16.11.2019

 

Viimeistään marraskuussa uhkaa syksyn mittaan kiihtynyt rytmi muuttaa arjen toinen toistaan seuraavien suoritusten virraksi. Monet meistä alkavat kaivata minilomaa ja tilaa uusille ideoille. Tavoitin kiireenkesyttäjäkollegani Terhi Lavosen tämän henkilökohtaiselta luovuusleiriltä Välimeren rannoilta ja pohdimme yhdessä, mitä irtiotot arjesta meille merkitsevät. 

 

Terhi on sitä mieltä, että marraskuu pitäisi lailla kieltää. Hän kokee sen vuosi vuodelta pahempana. Itselleni tammikuu on ollut loputtoman pitkä ja viimeistään silloin olen käyttänyt kesän energialataukset loppuun. Koska työni kulkee korvieni välissä, minulla on nykyään mahdollisuus paeta valoon koko talvikaudeksi. Samalla syntyvät seuraavat kirjani.

 

Olemme yksilöitä ja meillä on erilaisia tarpeita. Ympäristön vaihdos ja oman tilan ottaminen on voimaannuttavaa ja lisää luovuutta. Asiat voivat näyttäytyä uudella tavalla ja itsestään selvyyksiä voi kyseenalaistaa, kun oppii tekemään asioita eri tavalla eri paikassa. Itsetuntemuskin syvenee, kun on aikaa kohdata itsensä ja tiedostaa kuka olen tässä vaiheessa elämän tarinaani. Mikä on minulle tärkeää ja millaisia tarpeita minulla on? Tällaiseen pohdintaan tarvitaan omaa kiihkeästä suorittamisesta vapaata aikaa. 

 

Terhin kalenterista löytyy varaus omalle hyvinvointiviikolle joka kevät ja syksy. Se ei tarkoita, että hän viettäisi pelkkää lomaa. Kävellessään paljon hänelle syntyy uusia idearyöppyjä ja vaikkapa runonpätkiä. Hän sanelee työjuttuihin sopivia ideoita kännyyn ja muistikirja on aina hänen matkassaan. Vapaana kotirutiineista voi kehittää toisenlaisia rutiineja ja kunnioittaa omaa vuorokausirytmiään. Jokaisella on oikeus suunnitella ja pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan.  

 

Me tarvitsemme pysähtymisiä tehtävien välissä vapautuaksemme jännityksistä ja kirkastaaksemme ajatuksiamme. Kun löydämme omaa tilaa, meistä tulee luovempia. Tietenkään ei tarvitse lähteä ulkomaille. Terhi harrastaa työmatkoillaan pieniä irtiottoja. Hän lukee kirjaa, pohdiskelee ja kirjoittaa junassa - tai sitten vain istuu ja katselee maisemia ikkunasta. Kävely, autolla ajo ja tiskaaminen ovat hänen luovia tilojaan. Pienen mittakaavan taukoja voi ottaa joka viikko, päivä tai vaikka tunti, kun tunnistaa omat tarpeensa ja olemassa olevat mahdollisuudet. Joskus tarvitaan pidempiä pysähtymisiä. Oman tilan ja luovuuden voi löytää monin eri tavoin. 

 

Marraskuun pimeys vaihtui meille Välimeren valoksi. Sen elämänvoima kantaa pitkälle kevääseen. Ja mikä parasta, kotiin on aina kiva palata. Silloin muistaa arvostaa omia tuttuja juttuja ja kodin rauhaa. Läheisten ihmisten tärkeys on korostunut. Lyhyempi tai pidempi irtiotto arjesta on tehnyt tehtävänsä. 

 

Terhi Lavonen ja Anja Kulovesi ovat Kiireenkesytyksen® asiantuntijoita ja käyttävät konseptin luovia menetelmiä omassa palvelutarjonnassaan. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now