Mielenrauhaa puutarhasta

21.3.2020

 

 

Kukapa meistä ei huomaisi, miten auringon lämpö turvottaa puiden silmut ja houkuttelee kasvustoa esiin talven kurittamasta maasta. Kevät edustaa maailmantilanteiden vaikeuksista huolimatta suurimmalle osalle meistä toivoa ja uusiutumista. Me huomaamme ensimmäiset leskenlehdet ja sinivuokot, tarkkailemme, milloin puut pääsevät hiirenkorvalle ja vihreys puhkeaa. Kevät tarjoaa mahdollisuuden pysähtymiseen ja puutarha mahdollisuuden mielenrauhaan.

 

Keväisin pihan, palstan tai parvekkeen omaavat aktivoituvat. He hankkivat multaa, lannoitteita, sipuleita, juurakoita, siemeniä ja taimia. He rakentavat itselleen maisemaa, jossa mieli ja keho lepää, siihen liittyvästä uurastuksesta huolimatta. He tekevät sen joka kevät, koska heillä on kokemus ja muistoja kasvun hyvää tekevästä voimasta. Puutarhanhoidon maagisuutta ymmärtämättömälle talikon heiluttelu ja multasäkkien raahaaminen saattaa näyttää työltä. Onhan se sitäkin, hyvällä tavalla. Ennen kaikkea se on kuitenkin kokonaisvaltaista keskittymistä ja mielenhallintaa. Puutarhassa fokus pysyy yhdessä asiassa, kaivatpa sitten kuoppaa uudelle pensaalle tai makaat puun alla kuuntelemassa lintujen laulua.

 

Kolmekymmentä vuotta minulla oli piha, joka oli seitsemän kuukautta vuodessa sekä työmaani että levähdyksen ja luovuuden paikkani. Ne viisi muuta kuukautta käytin seuraavan kasvukauden suunnitteluun. Kolmekymmentä vuotta menin kevätaamuisin ensimmäisenä ulos, kiersin puutarhani, huomioin jokaisen uuden silmun ja taimen. Kesemmällä tarkastin aamuisin liljojen nuppumäärän, poimin liljakukot, kuvasin kasveja ja nyökkäilin ystävällisesti suihkualtaalla peseytyville linnuille. Voimaantuneena, mieli tyynenä oli hyvä lähteä päivän töihin. Illalla karistin työasiat mielestäni upottamalla sormeni multaan. Nyppiminen, kuoputtelu, kasvien hypistely, tuoksuttelu tai pelkkä tuijottelu on ihanaa ja usein jouduin pakottamaan itseni sisään ja yöunille. Joskus en tehnyt sitäkään, vaan yövyin pihamajassa, puutarhani suloisessa sylissä. Noina aamuina oli ihana herätä katolta kuuluvaan lintujen hyppelyn ääniin.

 

Muistan parinkymmenen vuoden takaisen ällistykseni, kun puolisoni tiedusteli, tuleeko puutarha joskus valmiiksi? Puutarhanihan oli valmis. Se oli valmis ottamaan minut vastaan, antamaan minun kohdentaa huomioni kaikkiin sen mahdollisuuksiin. Toisaalta sen ei ollut tarkoituskaan tulla koskaan valmiiksi. Siihen kuuluu, kuin koko ihmisen elämään, jatkuva kehittyminen, karsiminen, jakaminen, luopuminen ja saaminen. Puutarhassani olen aina kokenut suurta onnellisuutta ja mielenrauhaa.

 

Tämä on ensimmäinen kevät, jolloin minulla ei ole pihaa. Katson ikkunasta parkkipaikan autorivistöjä ja lohduttaudun ajatuksella, ettei vie kauan, kun puihin ja pensaisiin puhkeava vihreys peittää ankean näkymän. Lajittelen syksyllä vanhan kodin puutarhasta keräämiäni siemeniä pieniin pusseihin, ystäville annettavaksi. Siemenissä on taikaa, niissä on kasvun ihme. Sitä on hyvä rauhoittua seuraamaan.

 

Kun puutarhanhoito alkaa tuntua raskaalta, siitä on myös osattava luopua. Minä olen tuon askeleen ottanut. Selaan tuhansia puutarhasta ottamiani kuvia ja iloitsen siitä, miten paljon olen siltä saanut. Tänä keväänä aion edistää mielenrauhaani kaikille avoimissa puutarhoissa, kuten Meilahden arboretumissa, Kumpulan kasvitieteellisessä ja Annalan puutarhassa. Saatan myös viipyillä Kotkan ihanissa puistoissa ja Espoon Träskändan kartanopuistossa. Jokaisessa kunnassa löytyy varmasti puistoja ja puutarhoja, joissa voi mieltään lepuuttaa. Heinäkuun viidentenä koittaa jälleen koko Suomessa Avoimet puutarhat –tapahtuma. Tuo päivä antaa meille mahdollisuuden sukeltaa toisten mielenrauhan paikkoihin, istua puun siimekseen tai lehtimajaan ja antaa ajatusten tulla ja mennä katseen viipyillessä kauneudessa.

Mikään ei ole niin tärkeää, kuin puutarhanhoito. Eikä sekään niin tärkeää. Tärkeää on pysähtyä, aistia ja antaa mielensä levätä. Puutarhat auttavat meitä siinä.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now