Harmoniaopintoja

12.5.2020

 

Ideamme työstä saattoi muuttua pysyvästi poikkeusolosuhteiden kokemusten myötä. Samalla kun kalenterit tyhjenivät, työmatkoihin käytetty aika romahti ja työyhteisön ja asiakkaiden kohtaamiset siirtyivät virtuaalimaailmaan, oli pakko löytää uusia tapoja saada asioita tehdyksi. Muutos, jota ei näkynyt pitkän aikavälin suunnitelmissa, aiheutti hämmennystä ja uudenlaisia haasteita. Hämmennys johtaa usein oleellisten kysymysten äärelle. Mikä nyt on tärkeintä? Mikä on mahdollista? Miten? Tekemisen mielekkyys ja merkityksellisyys ovat kirkastuneet. Miksi teen sitä, mitä teen?

 

Uusien päivärituaalien suunnittelu on usein vaatinut luovuutta, samoin oman häiriöttömän työtilan löytäminen. Työasu on vaihtunut rennompaan oloasuun. Omalle vuorokausirytmillekin on siunaantunut enemmän tilaa. Ehkä olemme samalla löytäneet yksilöllisiä keinoja viedä erilaiset työn vaiheet eri ympäristöihin. Ideointi voi sujua parhaiten linnunlaulun säestyksellä kevättä ihmetellen ulkosalla. Aikataulujen muuttuessa joustaviksi raja työn ja muun elämän välillä hapertuu. Se on joko määriteltävä napakasti tai annettava sen polveilla vapaammin. Hassu havainto voi olla, että jatkuvan kiireen vaimennuttua työ rennolla otteella tuleekin hoidettua tehokkaammin. Tiukkojen aikataulujen ja jatkuvien palaverien ja keskeytysten sijasta keskittyminen oleelliseen ilman kilpajuoksua ajan kanssa tuottaa tulosta vaivattomammin. Jotkut tehtävät ovat kenties muuttuneet tarpeettomiksi tai ainakin vähemmän tärkeiksi.

 

Tottakai moni meistä on huolissaan . Huolissaan omien ja läheisten terveydestä ja jaksamisesta, tulevaisuuden uhkista. Samalla kun joudumme ideoimaan omat huolienpoistorituaalimme, uudenlainen idearikkaus on kohahtanut ilmoille virtuaaliyhteisöissä. Toisilleen tuntemattomat ihmiset jakavat omia parhaita keinojaan netissä. Jotkut tarjoavat ilmaisia keskustelu- ja sparrauspalveluita tai rentoutushetkiä. Usein myös työyhteisöt kohtaavat netissä ilman tiukkaa agendaa jakaen kokemuksiaan ja kannustaen toisiaan. Yhteisöjen ja tukijoukkojen merkitys on korostunut. Mentoreille ja hyville haltijakummeille on suuri tilaus myös poikkeusaikoina. Ja etenkin juuri silloin.

 

Se palaammeko koskaan takaisin entisiin työrutiineihimme jää nähtäväksi. Parhaimmillaan meillä on ollut loistava mahdollisuus yksilöllisiin harmoniaopintoihin ja vastuullisiin valintoihin. Se, mikä elämässä on todella tärkeää, on tullut konkreettiseksi. Tiedämme, ettei jatkuvasti kiireisenä rientäminen ole tehokasta. Ellemme kaipaa takaisin kiihkeään suorittamiseen, mitkä ovat niitä harmoniaopintojen helmiä, jotka voimme napata mukaamme, kun maailma jälleen tarjoaa enemmän avoimia ovia? Laitetaanko vapaasti jakoon ideamarkkinoille? #harmoniaopinnot

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat 

24.10.2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now